Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is de meest bekende en meest populaire vorm van yoga. Hatha Yoga wordt als basis gebruikt voor vele yogastijlen waaronder Poweryoga en Ashtanga yoga.

Hatha Yoga is ook de oudste vorm van yoga. Vroeger werd yoga alleen beoefend door monniken. Zij gebruikten de yogaoefeningen om hun lichaam en geest gezond te houden ter voorbereiding op de vele meditaties. Uiteindelijk werd yoga steeds populairder en werden er meer yogahoudingen en yogastijlen ontwikkeld. De focus verschoof van meditatie naar de ontwikkeling van je fysieke lichaam, je mentale gesteldheid en het vergroten van de spierkracht en flexibiliteit.

Wat betekent Hatha Yoga?

‘Ha’ staat voor Yang (het mannelijke, de zon)
‘Tha’ staat voor Yin (het vrouwelijke, de maan)

Hatha yoga zorgt er voor dat Yin en Yang in balans worden gebracht en blijven.

Sivananda Hatha Yoga

Ik geef mijn Hatha lessen volgens de leer van de Indiase leermeester Swami Sivananda. Deze vorm van yoga kenmerkt zich doordat inspanning en ontspanning met elkaar worden afgewisseld. Er is daarbij veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de yogabeoefenaar.

Sivananda Hatha Yoga richt zich op het voorkomen van ziekte en het verbeteren van de vitaliteit.

De opbouw van de les

Een volledige Sivananda Hatha les is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Zonnegroet (variatie Maangroet)
  • 12 basis yogahoudingen (variaties)
  • Eindontspanning (Savasana)

Hoe langer je bezig bent met deze vorm van yoga, hoe langer je elke houding zult aanhouden.

De 5 principes van Sivananda Hatha Yoga? 

De filosofie van Sivananda Hatha Yoga is gebaseerd op de volgende vijf principes:

1. Goede beweging (yogahoudingen)
Hoe soepeler en beweeglijker het lichaam is, hoe langer het gezond zal blijven. Je houdt bij Sivananda Hatha Yoga elke houding wat langer vast, zodat je tijd hebt om de rust te vinden in je lichaam en in je geest. Het is belangrijk om te voelen wat de houding doet voor je lichaam. De houdingen stimuleren de beweeglijkheid van de wervelkolom en hebben een positieve invloed op de organen en de klieren.

2. Goede ademhaling
Pranayama zijn ademhalingstechnieken die zorgen voor een goede, diepe en gezonde ademhaling. Veel mensen gebruiken maar een klein deel van hun longcapaciteit omdat ze te hoog, te snel en oppervlakkig ademhalen. Tijdens een Sivananda Hatha Yoga les wordt altijd aandacht besteed aan de ademhaling, hierdoor krijg je controle over je ademhaling en leer je de volle capaciteit van je longen te gebruiken. Een diepe, langzame ademhaling is heilzaam en vermindert stress.

3. Goede Ontspanning
Een diepe ontspanning is niet voor iedereen even gemakkelijk te bereiken. De Savasana (Lijkhouding) helpt je om diep te ontspannen tussen de houdingen door zodat je stress tot in diepere lagen kunt loslaten. Je lichaam en geest komen volledig tot rust waardoor je steeds meer ruimte en energie ervaart. In de eindontspanning nemen we de tijd om te voelen wat de yogales met je heeft gedaan en kom je verder tot rust in een hele diepe ontspanning.

4. Goede Voeding
Voeding beïnvloedt onze levensenergie (Prana). Goede (bij voorkeur) vegetarische voeding ondersteunt het lichaam, is gemakkelijker te verteren en belast het lichaam niet. Het is belangrijk om te kiezen voor pure, onbewerkte en natuurlijke voedingsmiddelen.

5. Meditatie en positieve mindset
Meditatie helpt je om een opgewekte geest te krijgen en te behouden. Je leert om bij jezelf te blijven, te voelen wat jij zelf echt nodig hebt zodat dit kan bijdragen aan betere keuzes in je leven. Meditatie draagt bij aan meer concentratie en doorzettingsvermogen en kan er voor zorgen dat je beter om kunt gaan met spanningen. Een positieve mindset helpt je om betere keuzes te maken en goed voor je zelf te zorgen waardoor je mentaal en fysiek gezond wordt en/of blijft.

Sivananda Yoga is dus een complete filosofie, waarbij de yoga oefeningen een onderdeel zijn van een heel complex aan methoden om de mens gezond en vitaal te houden.

FAQ

Alle yogamaterialen zijn aanwezig, indien gewenst ben je vrij om een eigen yoga mat te gebruiken.

Er zijn veel yogastijlen. Op dit moment geef ik alleen Yin en Hatha Yoga.

Neem een kijkje bij mijn tarieven!

Zeker! een proefles kost slechts €5,-